Rengöra Akvarium – Så håller du ditt akvarium rent

guide till rengöra akvarium

Hur ska man rengöra akvarium på bäst sätt? Det är något särskilt med att ha ett akvarium i ett rum. Färgerna och ljusets mjuka lek på fiskarna medan de lugnt simmar fram och tillbaka mellan plantorna tillsammans med det mjuka ljudet av vatten när det filtreras. Det är ett idealiskt tillskott till vilket hem eller kontor som helst. Men att hålla akvariet i sitt bästa skick kräver förvisso en hel del omsorg. Eftersom fiskar är levande varelser så måste de få leva i en ren och hälsosam värld för att kunna må bra. Men den lilla världen som du har i ditt akvarium kan snabbt bli giftigt om man inte ser efter den på rätt sätt. Att hålla sig med ett hälsosamt akvarium är inte svårt. Men det krävs dock att man har en regelbunden kontroll- och rengöringsrutin.

Guide till att rengöra akvarium

Här följer några enkla steg som du kan följa för att hålla din vattentank hälsosam och säker, samt i sitt bästa skick för alla att njuta av. Kom ihåg att akvariet är ett eget litet ekosystem som imiterar den naturliga miljön av de floder och laguner som fiskarna kommer ifrån. Det behöver faktiskt alger, bakterier och levande materia för att bibehålla sin naturliga miljö. Så försök inte att skrubba bort allt du ser för att få det att glänsa. Det man bör sträva efter är att hålla vattnet och glaset så pass rent att du kan se de vackra fiskarna med lätthet. Men fortfarande lämna den rätta mängden av naturliga element. Det är inte bara fiskarna som är levande där inne.

Byt vattnet i akvariumet regelbundet

Dina fiskar andas in det, bajsar i det och lever i det. Vattnet är den miljön som de lever hela sitt liv i, och som på grund av det borde få den största fokusen av dig. Men uppgiften är inte så tung som du tror. Vattnet behöver inte vara superrent, för fiskarna behöver faktiskt en viss mängd bakterier och orenheter för att trivas. Men de klarar dock inte av för mycket orenheter heller. Filtret tar bort den mesta större smutsen och avföringen från vattnet medan det pumpar vattnet genom sig. (se mer om filter nedan). Men du bör också byta ungefär 20 % av vattnet varje vecka. Det kan liknas med att du öppnar fönstret hemma för en fläkt frisk luft genom huset, och kommer att fräscha upp akvariet med rent och syrerikt vatten. Men undvik att hälla i mer än detta dock. För när du häller ut gammalt vatten så tar du också bort hälsosamma, och nödvändiga, bakterier. Fiskarna blir också stressade då man byter vatten så om man håller mängden till ett minimum så blir de mindre störda. Det nya vattnet måste dock behandlas för att ta bort klor innan man häller i eftersom vanligt kranvatten är giftigt för fiskar.

Var tredje, fjärde vecka bör du dock byta ut allt vatten för att helt rengöra det. När du gör så bör du först flytta över fiskarna till en hink eller ett annat akvarium som har lite ”smutsigt” vatten från akvariet i sig. Detta vatten bibehåller den del av bakterier som fiskarna behöver. Både fiskarna och vatten bör sedan hällas tillbaka i det nya rena vattnet, så att det nya vattnet har en bas att börja med, fylld med alla de rätta ingredienserna.

Rengöra gruset

Det är som en soptipp för fiskarna och allt otrevlig hamnar till slut där. Det är som ett förråd fyllt med oäten mat och bajs, och om man låter det samla på sig, så kan det bli giftigt. Filtret tar bort en stor del av partiklarna i akvariet, men de större bitarna kommer att inkvartera sig i gruset. Man bör rengöra gruset varannan vecka med hjälp av en dammsugare eller vattenhävert för ändamålet. Detta tar bort det värsta av partiklarna och håller smutsen till ett minimum. När du gör ditt hela vatten byte så kan du skölja gruset i en hink eller sil för att ge det en ordentlig rengöring. Undvik att skrubba på gruset dock för du bör inte skrubba bort alla goda bakterier som sitter på ytan av det.

Rengöra filtren

Det finns många olika filter på marknaden så det bästa rådet här är att följa tillverkarens anvisningar för rengöring av det. Hur ofta man bör rengöra beror på storleken av filtren och hur mycket vatten du har i akvariet. Samma princip gäller även för vattnet och gruset. Filtren är, oavsett om de är av ett svampigt eller syntetiskt material, också hem för många hälsosamma bakterier. Målet är att rengöra dem nog för att få bort gammal mat och smuts som kan sitta fast där. Men inte göra ett sådant jobb att de blir ”kliniskt” rena.

Algkontroll

Alger är inte ett problem för fiskarna utan de är del av deras naturliga värld. Men det blir problem om de tar över och växer på alla ytor i akvariet, inklusive glaset som du gärna vill kunna se igenom. Att försöka se på sina fiskar genom ett lager av grönt slem förstör grejen med det, och det förvandlar också akvariet från ett attraktivt tillskott i rummet till något som det gör ont att se på.

3 sätt att hantera alger i akvarium

Det finns tre sätt att hantera alger på. Det första är att skrapa bort dem för hand. Det finns också många olika rengöringshjälpmedel för att hjälpa till i processen men det är ändå oftast ett svårt jobb. Beroende på hur du gör det så kan borttagningen av alger också stressa fiskarna och då kan det vara bättre att först flytta över dem till ett annat ställe. Det andra sättet är att använda kemiska tillsatsämnen som håller kontroll på algerna. Även fast detta är säkert för de flesta typer av fiskar så kan kemikalierna i processen också döda några av de goda bakterierna i akvariet, så åsikterna går lite isär gällande för och nackdelarna med detta sätt.

Det sista sättet är att tillsätta en Plecostomusfisk. Detta är en fisk som lever på botten och som älskar att äta alger. Den kommer att spendera sina dagar lycklig mellan gruset och glaset medan den festar på allt grönt den kan hitta. Denna fisk är verkligen det allra naturligaste sättet att bekämpa alger. Problemet blir bara om algerna växer fortare än vad fisken kan äta.

Rengöring av akvarieglas med Plecostomusfisk

Alger är alla akvarieägares fördärv, och det kan ta lång tid av prövningar och felgörningar för att komma på det bästa sättet att hålla ordning på det utan att skada fiskarna i vattnet. Eller spendera allt för mycket tid på det. De flesta tycker att kombinationen av att ha en eller två Plecostomusfiskar och en lagom manuell skrubbning av glaset fungerar allra bäst.

Bara en sista sak gällande att rengöra glaset. När du gör detta så kommer alger lossna och flyta iväg i vattnet. Filtren borde dra det mesta av det till sig men en viss del kommer också att hamna i gruset. För att undvika detta så skrapa bort algerna just innan du utför din rengöringsrutin med gruset. Om man rengör gruset i samma veva så kommer det att tillsammans med filtret få bort det mesta av algerna som flyter omkring.

Sammanfattning för ett rent akvarium

Att se till att ditt akvarium är hälsosamt för dina fiskar och att det är så attraktivt som möjligt att se på går hand i hand. Ett hälsosamt akvarium är också ett attraktivt akvarium. Det vill säga med ett rent glas där man kan se in på en frodig och naturlig miljö som det simmar vackra och glada fiskar i. Varje gång som du sätter dig ned och tittar på ett sådant fint akvarium så förstår du att all rengöring och underhåll av det är väl värt det. Kom i håg att du kan kontakta vårt rekommenderade städföretag i Stockholm för all typ av rengöringstjänster!