Rengöring av Silver – Tips och trix

lär dig rengöra silversmycken på rätt sätt

Vilket är det bästa sättet att rengöra silversmycken?

De flesta av oss älskar att bära silversmycken. Kanske väljer man delikata små filigransmycken eller stora vräkiga, eller något mitt emellan, allt är beroende på smak. Men det är snart hänt att de en gång blanka och glänsande silversmyckena blir så svarta och matta, att deras skönhet helt försvinner. Så vad är då det bästa sättet att rengöra silversmyckena?

Varför blir silver svart och matt?

Låt oss först titta på orsakerna bakom varför silver mattas och svärtas. Silver börjar bli svart då det kommer i kontakt med vatten, perspiration, tvål och klor. Andra orsaker kan vara på grund av förekomsten av fukt, sulfider och föroreningar i luften.

Även fast vi inte kan göra något åt ​​den typ av luft som smycket utsätts för när vi bär det, så finns det några saker vi kan göra angående förvaringen. Torka av pjäsen med en mjuk trasa innan du förvarar det. Kom ihåg att förvara det på en torr och mörk plats. Bäst vore det om du kunde förvara det inslaget i silkespapper och förseglat i en påse med zip-lås.

Men även med all möjlig omsorg som du tar hand om ditt silversmycke så kan du inte skydda det helt från att mattas eller svärtas. Du måste rengöra ditt silversmycke då och då för att det ska behålla sin skönhet och glans. Tack och lov finns det många sätt att göra det.

De bästa sätten att hålla ditt silver rent

Det bästa sättet att hålla ditt silversmycke i ett gott skick är att putsa det med en mjuk trasa. Oftast räcker en bra putsning med en mjuk trasa för att få tillbaka den gamla glansen. Dessutom är det det bästa sättet eftersom det inte tar bort patinan från smyckena.

Patina utvecklas med tiden och det är den som ger silversmycken sin mjuka och sensuella look. Andra rengöringsmetoder kan ta bort den och orsaka att smycket förlora sin mjuka skönhet. Du kan använda en speciell trasa, som enkelt går att få tag på i affärerna, för polering och putsning av smycket.

Rengör silver med tandkräm

Ett annat bra husmorstips för att rengöra silversmycken är att använda en helt vanlig tandkräm. Ja, du kan faktiskt använda en icke slipande tandkräm för att få tillbaka glansen. Du bör använda en tandborste med mycket mjuka strån då du rengör smycket. Putsa och tvätta sedan rent det med vatten. Torka det torrt och polera med en putsduk.

Du kan även använda lite bakpulver och varmt vatten för att rengöra ditt älskade smycke. Lägg ett lager med aluminiumfolie i diskhon och lägg dit dina smycken. Pudra dem generöst med bakpulver och häll sedan i kokhett vatten. Rör om bland smyckena under tiden och låt dem inte ligga i längre än två minuter. Skölj rent med vatten, torka dem och polera sedan.

Som en sista utväg, om du inte får bort en envis fläck, kan du köpa något av de många rengöringsmedlen som finns på marknaden. Men använd dessa bara om ingenting annat fungerar. Dessa lösningar tar bort patinan på smycket och gör att det nästan får ett för glänsande utseende. Låt inte smycket ligga och dra i rengöringsmedlet utan doppa det bara snabbt. Dessa lösningar som man köper på affären kan också skada vissa ädelstenar. Kom ihåg att skölja smycket ordentligt rent efteråt och sedan torka och polera.

Ta hand om ditt silversmycke och du kommer att känna att det är en ära att bära det varje gång du gör det.

Lär dig fler städtips på Flyttstäd Stockholm