Städtips – Rengöring med citrusfrukter

smarta städtips där du använder citrusfrukter och citroner

Städtips – Använd citrusfrukter till att städa hemmet

Citrusfrukter är egentligen helt fantastiska. Inte bara det att de är delikata och fräscha att äta, de är också användbara i hemmet. En av deras bästa egenskaper är förmågan att rengöra.

När du står inför ett tufft rengöringsjobb, kanske du automatiskt tror att du behöver använda massor med starka kommersiella rengöringsmedel för att få det ordentligt rent. Inte nog med att de är fulla med kemikalier som inte är hälsosamma för dig och din familj, så är de också mycket hårda och har oftast slipande egenskaper. Citrusfrukter, rena rengöringskraftpaket, är något att överväga istället.

De naturliga ingredienserna i citrusfrukter kan rengöra lika effektivt som de starka, konventionella rengöringsmedel, men utan skadliga biverkningar. De är helt biologiskt nedbrytbara och säkra att använda i ditt hem. Du behöver aldrig oroa dig för ditt barns exponering av citroner som du just skurade golvet med. Och den stora bonusen är ju att de luktar så gott! Seriösa städföretag i Stockholm använder sig naturligtvis utav miljövänliga rengöringsprodukter!

Tips på några av de sätt du kan använda citrusfrukter för att rengöra ditt hem på

 • Rengör avfallskvarnen och låt den lukta fräscht av citron. Släpp ner en handfull citruskal (apelsiner, citroner, lime, grapefrukt) i din kvarn och kör den med kallt vatten rinnandes. Citronsyran fungerar som en deodorant för kvarnen och gör så att den luktar gott igen.
 • Använd citrusfrukter som avfettningsmedel till varhelst du har fetthinnor såsom runt spisen, utegrillen och i garaget. Vissa stora kryssningsfartyg använder till och med citrus som avfettningsmedel i deras motorrum!
 • Gör ett citrus- och vinäger allrengöringsmedel. Fyll upp en burk med citruskal och täck dem med vitvinsvinäger. Låt stå och dra i fyra veckor, och skaka om den lite då och då. Efter fyra veckor, sila ut skalen, späd, och använd för att göra rent spishällen, i badrummet, speglar och golv. Du kan även kasta in några i tvätten för att ge din vittvätt ett uppsving.
 • Kasta in några apelsin- eller citronskal i din vedeldade spis för att ge rummet en trevlig, fräsch doft.
 • Ta bort fläckar från emaljerade kastruller genom att fylla upp ¾ med vatten, lägg ner en handfull citruskal och låt koka i 15 minuter.
 • Lägg i en urpressad citronhalva i diskmaskinen för att ta bort fett på disken.
 • Använd en citronhalva och gnugga rostfria diskbänkar och kranar. Låt verka några minuter och skölj sedan bort och se hur det glänser.
 • Blanda ihop lite olivolja och citronsaft i en sprayflaska. Använd blandningen för att rengöra hårda trämöbler. Gnugga dem med blandningen och torka sedan med en trasa.
 • Använd citronsaft till att rengöra och putsa mässing och koppar.
 • Pressa lite citronsaft på fläckade kläder eller tygblöjor och lägg dem i solen för att bleka bort fläcken.
 • Blanda citron- eller limejuice med bakpulver och vinäger till en kräm som tar bort tvålavlagringar och löser smuts i badkar och tvättfat.